Sveikos mitybos receptai

Norint sveikai maitintis, reikia gerai peržiūrėti savo valgiaraštį ir jį gerokai pakoreguoti ir įtraukti naujų receptų. Kuo turi pasižymėti sveikos mitybos receptai ir kaip juos sudarinėti?

sveiki receptaiSveikos mitybos receptai suaugusiems

Norint susirinkti receptus kiekvienam dienos valgymui, būtina žinoti, kokius produktus yra sveika valgyti ryte, kokius – dieną ar vakare. Sakoma, kad pusryčiai yra svarbiausias dienos maistas. Todėl būtina, kad pusryčiai užtikrintų pakankamą energijos kiekį ir neapsunkintų organizmo. Taigi, per pusryčius rekomenduojama gauti energijos iš angliavandenių, kurie įsisavinami iš lėto. Tai yra, ne saldumynai, bet įvairūs javai, įvairios košės, vaisiai. Pietums rekomenduojama gauti daugiau baltymų, tai yra, suvalgyti žuvies ar mėsos. Nepamirškite įtraukti šiek tiek angliavandenių ir, žinoma, daržovių, jos suteiks jūsų organizmui vitaminų ir įvairių mineralų. Daržovių per pietus reikėtų suvalgyti 3 – 4 kartus daugiau nei mėsos. Sudarant receptus vakarienei, reikėtų vengti angliavandenių, geriau užkąsti mažiau ir lengvai virškinamų produktų.

Sveikos mitybos receptai vaikams

Vaikų mityba ne itin skiriasi nuo suaugusiųjų. Tačiau vaikus sunkiau atpratinti nuo saldumynų. Visgi, juos galima pakeisti turint gerus receptus. Pavyzdžiui, vietoj pyrago desertui, vaikui galite paruošti desertą iš varškės ir džiovintų vaisių. Jei vaikas sako, kad trūksta saldumo, galima įdėti medaus. Toks desertas bus ir sveikas ir skanus. Na o gaminant karštus patiekalus, rekomenduojama į juos įdėti kuo daugiau daržovių. Pavyzdžiui, gaminant kotletus ar mėsos kukulius, į mėsą galima įmaišyti įvairių žalumynų, kuriuose gausu vaikams reikalingų vitaminų. Nepamirškite, kad žalumynų lėkštėje turi būti kone prie kiekvieno patiekalo.

Sveikos mitybos receptai sportuojantiems

Jei sportuojate ir norite maitintis sveikai, jums reikėtų ieškoti receptų, kuriuose vyrauja baltymai. Dažniausiai tai yra mėsos produktai, tačiau mėsą reikia mokėti tinkamai apdoroti, kad patiekalai būtų sveiki. Visų pirma, bene blogiausias dalykas, kurį galima padaryti su mėsa, tai ją kepti keptuvėje. Geriau mėsą virti arba kepti orkaitėje, kur nereikia naudoti tiek daug riebalų.

Be mėsos, į receptus galima įtraukti ir ankštinių daržovių. Jose taip pat nemažai baltymų, be to daržovėse gausu vitaminų. Į tokias daržoves įeina žirniai, lęšiai. Receptų su šiais produktais galima rasti tikrai daug, o svarbiausia, kad tokius patiekalus yra nesunku pagaminti.

Sveikos mitybos receptai nėščioms

Besilaukiant, vertėtų ieškoti receptų, kurie turi mažiau kalorijų ir juos paskirstyti 5 – 6 valgymams per dieną. Nėščioms moterims reikėtų į receptus įtraukti daug vaisių ir daržovių, nes šie produktai užtikrina vaisiui reikalingas medžiagas – beta karoteną, įvairius vitaminus, ypatingai svarbus kalcis. Daugelis gali manyti, kad geriausias kalcio šaltinis yra pienas, tačiau nėščiosioms rekomenduotina kalcį gauti iš įvairesnių šaltinių, kaip antai žiediniai kopūstai, žuvis ar įvairios pupelės. Todėl ieškokite veiksmingų dietų arba receptų, kuriuose yra kuo įvairesnių produktų, užtikrinančių pakankamą vitaminų ir maistinių medžiagų kiekį ir jums ir vaisiui.

Žinant pagrindinius sveikos mitybos principus, nesunku bus išsirinkti tik geriausius receptus. Tad jei norite maitintis sveikai, daug naudingiau bus žinoti, kas yra sveika ir kas ne, o ne ieškoti konkrečių receptų ir domėtis, ar jie tikrai atitinka sveikos mitybos principus.

Daugiau idomios informacijos ieškokite čia www.asliekna.lt